Klassen Kennisbank

De veelgeprezen documentaireserie Klassen (omroep: HUMAN) blijft een rol spelen in het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs. De zevendelige serie, gemaakt door Sarah Sylbing en Ester Gould, maakt duidelijk dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Met als laatste toevoeging: de Klassen Kennisbank. Het doel: het gat overbruggen tussen de wetenschap en de onderwijssector op het gebied van kansen(on)gelijkheid.

De Klassen Kennisbank is informatief, maar ook praktisch en toegankelijk. De kennisbank is ontwikkeld in samenwerking met de onderwijssector en de wetenschap. Het complexe probleem kansenongelijkheid wordt inzichtelijk gemaakt via zeven thema’s waar onderwijskrachten zelf invloed op hebben. Die thema’s zijn: ouderbetrokkenheid, identiteit, verwachtingen, burgerschap, taal, sociaal en cultureel kapitaal, en armoede.

Fragmenten uit de serie vormen het startpunt. Zo nemen de hoofdpersonen uit Klassen je mee in wat het probleem is, maar vooral ook in wat er nog kan gebeuren. De kennisbank biedt vervolgens praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in het primair en voortgezet onderwijs.

Wil je jezelf of je collega's verder opleiden op het gebied van kansenongelijkheid, neem dan een kijkje. En het hoeft helemaal niet veel werk te kosten, want alle hoofdstukken hebben ook een luisterversie.

Kijk op gelijkekansenindeklas.nl